Pelarsalen

Anna Bertilsson berättar om Pelarsalen

2016-04-04

Nu är våren på gång, den tid då det händer mycket i naturen precis som i Pelarsalen.

I dag är vi ca 27 medarbetare (av dessa 4 anställda) och 5-10 frivilliga som på ett eller annat sätt bidrar med sina gåvor för att hålla vår verksamhet igång och inte minst utveckla och göra den bättre. Vi jobbar vidare med gruppsamtal där vi rustas för att klara framtiden bättre.

Människor kommer och går i vår verksamhet, någon är här en kort tid och andra är kvar längre, några går vidare i arbete eller studier. Nu i mars har 6 medarbetare gått vidare till jobb, annan praktik och timvikarie. Vi gläds med dom.

I februari ändrades reglerna i arbetsmarknadspolitiken och Fas 3 finns inte längre, det ska avvecklas fram till januari 2018. Detta innebär att vårt inflöda av människor är mindre idag och att vi nu måste hitta nya sätt att finnas som anordnarplats och utveckla vårt samarbete ytterligare med arbetsförmedlingen och andra parter i samhället.

I Second Hand Vråen har vi ändrat om i butiken och börjat sälja möbler. Vi har under hösten kommit igång med en skaparverkstad i församlingshemmet, där vi fixa till möbler, cyklar och annat som säljs i Second Hand. De har bla. fixat möblerna som finns i caféet i Butik Rättvis. Kom och kolla!

Sedan september 2015 är vi i hela lokalen på Storgatan 41. Ny skylt och fina dekaler har kommit upp och i dag heter vi Butik Rättvist. Det är ett samlingsnamn för Världsbutiken, Bok Pärlan och Café Hallongrottan. Vi har flera verksamheter i samma lokal och vi säljer även hantverk som vi gör. Hos oss kan man shoppa loss och samtidigt ta en fika. Välkommen!

Hallongrottan bakar på beställning, leverera bröd till Café Maria, Caféet i Butik Rättvist och vi säljer i Gårdsbutiken varje torsdag eftermiddag. Man kan också köpa bröd efter tillgång i Butik Rättvist. I Hallongrottan kan du också beställa smörgåstårta, paj och wrap.

Vi har denna vecka planterat de första fröerna, det blev tomater av olika sorter.

Vi förgror en del som vi sedan sätta ut i prostens trädgård, där vårlökarna just nu är på gång – Påskliljor och tulpaner. Ta en promenad och njut av vårens vackra!

Vi kommer under vårmånaderna planera, plantera och jobba vidare i trädgården.

Tycker Du det låter spännande med Pelarsalens verksamheter? Skulle du vilja vara med i något? Jag är säker på att just Du har något att bidra med! Hör av dig till undertecknad.

Maila Anna Bertilsson


2015-08-12

Under våren har vår verksamhet fortsatt som tidigare.

Vi är idag 24 medarbetare, 3 anställda och flera ideella som finns med på olika sätt.

Vi har under våren/sommaren 3 medarbetare som gått i pension. Vi önskar dem allt gott.

Vi har påbörjat ett nytt projekt i projektet: vi har börjat odla i Prostens trädgård. Det har byggts odlingsbingar, såtts fröer och planterat växter. Det växer bra och vi skördar sallad m.m. till frukost fikat. Vi hoppas kunna ta del av både blommor, flera sorters grönsaker och kryddor framöver.

Vi hoppas också kunna utveckla trädgården vidare så det kan bli en oas där man kan finna vila och hämta kraft.

På Second hand har vi fyllt på i butiken och nu har vi även lite små möbler. Vi är tacksamma för allt som lämnas till oss och som vi kan sälja vidare.

Hallongrottan bakar på och provar nya recept ibland. Du har väl provat vårt fröknäcke?

Förutom brödförsäljning på gårdsbutiken i Hornaryd säljer vi, sen 1/6, bröd i Världsbutiken, Storgatan 41. Från 1/9 kommer vi att ta över hela lokalen och då kommer vi att vara flera medarbetare i butiken. Vi planerar för att utöka försäljningen, samt ha en skapar verkstad där.

Vi har köpt in ett bokföringsprogram och tillsammans med en frivillig medarbetare har vi påbörjat att sköta projektets ekonomi. Målet är att vi själva ska ha koll på vår ekonomi.

Vi ser fram mot en höst med nya projekt i projektet. Det är människors olika gåvor som skapar sysselsättning. Vi fortsätter vårt samarbete med arbetsförmedlingen, hoppas politikerna fatta kloka beslut och att vi som anordnarplats kommer att kunna fortsätta vara med och göra skillnad för människor.


2015-03-20

Idag är vi 26 medarbetare i Pelarsalsprojektet, på ett eller annat vis.

Några arbetar heltid, en del deltid och andra några timmar. Uppgifterna är olika beroende vad man klarar och har intresse för.

Verksamheterna flyter på som tidigare, Second Hand har öppet varje tisdag, torsdag och lördag. Vi arbetar tillsammans med frivilliga och lär oss nytt om försäljning varje vecka.

Hallongrottan bakar och levererar bröd till vår egen verksamhet men också till externa beställare. Vi har inte café men man kan alltid köpa en kopp kaffe och fikabröd efter tillgång om man tittar in. Man kan också boka för ett mindre sällskap med fika, paj eller soppa. Varje vecka säljer vi bröd i Gårdsbutiken på Hornaryd, där har försäljningen ökat och det fungerar bra. Vi har också en del människor som kommer till Pelarsalen och köper bröd efter tillgång. Du är välkommen!

Världsbutiken, med Fair Trade varor, på storgatan 41 har slagit väl ut. Många nya kunder har hittat oss och vi tror på en fortsatt försäljning i butik på stan.

Vi har små filialer med Fair Trade varor i St Johannes-, Maria kyrkan och församlingshemmet. Vi har också etablerat kontakt med fler församlingar i kontraktet som säljer och är intresserade av att sälja Fair Trade produkter.

I pysselhörnan i Pelarsalen har tillverkning av handarbeten tagit fart. Flera av deltagarna sitter gärna där och skapar tillsammans. Det som tillverkas säljs i butiken på Storgatan 41. Där finns bla mössor, hattar, sittdynor, grytlappar, påskpynt m.m. Vi tar gärna emot ideér och beställningar.

Vi har ett gott samarbete med arbetsförmedlingen genom att handläggare kommer till oss i Pelarsalen på bokad tid. Då får vi svar på frågor, veta nyheter från arbetsmarknaden och vägledning framåt mot arbete.

Vi har 2 medarbetare som gått vidare till arbete, 2 som haft tillfällig anställning. Från 7 januari har vi anställt 1 som handledare i köket. Projektet växer och det händer saker hela tiden. Vi ser fram mot nya möten och möjligheter.


2014-10-31

Nu är projektet inne på sitt andra år…

I Pelarsalen driver vi vidare Café Hallongrottan med kaffeservering och brödförsäljning.

Vi har inte fasta öppettider för caféet i Pelarsalen, men är man fikasugen kan man komma in så ordnar vi ett enkelt fika.

Är Ni ett mindre sällskap (max 30 pers) som vill träffas under ett enkelt fika så kan man beställa det hos oss. Vi serverar fikabröd, enkel fralla/macka samt tårta.

Matbröd, frallor och kakor kan man köpa efter tillgång. Beställning går också att göra. Allt detta under våra öppettider.

I S:t Johannes kyrka är Café Hallongrottan öppen varannan tisdag klockan 14.00-16.30.

I oktober började vi med brödförsäljning i Gårdsbutiken i Hornaryd. Varje torsdag klockan 13.00 finns vi där med vårt bröd från Hallongrottan.

I juni kom vi igång med Second Hand Vråen, där vi också har Café Hallongrottan, varje tisdag, torsdag och lördag.

Här arbetar Pelarsalen tillsammans med frivilliga medarbetare.

Detta är ett kul arbete och vi tackar alla som lämnar in kläder och grejer till vår verksamhet.

Gör gärna ett besök och slå ett slag för återanvändning.

När det gäller Värlsdbutiken (Sackeusboden) så flyttade vi hela butiken till Jönköping under 2 dagars FairTrade Forum för hela Sverige 3-4 oktober.

Vi fick god respons på vår butik från deltagare, återförsäljare och andra butiksinnehavare. Vi hade dessutom en fantastisk försäljning och lärde oss mycket om fairtrade.

För att utveckla ytterligare kommer Världsbutiken att flytta ut ur Pelarsalen. Från den 6 november kommer vi att finnas på Storgatan 41, tillsammans med Kom & Se.

Vi ser fram mot detta och hoppas att fler människor ska upptäcka fairtradeprodukter och vara med och stödja rättvis handel.

Våra öppettider är: tisdag-fredag 12-18 och Lördag 10-13.

Idag är vi 20 medarbetare i Pelarsalen. En del har varit med sedan projektets start, nya har kommit med, några har gått vidare till studier, arbete eller annan anordnarplats.

Vi gläds över nya medarbetare som ger inspiration och önskar de som går vidare lycka till!


2014-06-26

Nu har vi övertagit en ny verksamhet. Den 17 juni öppnade vi Second Hand Vråen i nyrenoverade lokaler. Medarbetare från Pelarsalen och frivilliga har målat, byggt inredning och fixat, Finnvedsbostäder har bytt värme- och ventilationssystem m.m. Butiken har tidigare hetat Andra Hand och drivits av Härbärgets vänner. Från och med nu så driver Pelarsalen/Svenska kyrkan butiken tillsammans med frivilliga. Vi hoppas att Second Hand Vråen ska bli en öppen mötesplats där man träffas, trivs och fyndar.

”Fynda ni! Hjälper vi”.

Överskottet kommer att gå till bla. Svenskakyrkans internationella arbete.

Våra övriga verksamheter Sackeusbutiken, Bok Pärlan och Café Hallongrottan, med sitt eget bageri, har varit öppet 2-5 dar/vecka fram tills nu. Vi har ansökt om att bli ett ”Fair fik”, när det gäller Hallongrottan, och förhoppningsvis är vi det efter semestern. Nu är det dags att utvärdera och fundera, hur går vi vidare med öppettider, försäljning, marknadsföring osv.

Idag är vi 18 medarbetare som är igång med olika de uppgifterna i vår verksamhet. Vi har studiebesök inbokat från arbetsförmedlingen och hoppas att bli fler.


2014-01-28

Under hösten har vi varit mellan 3 och 8 medarbetare då vi påbörjat och öppnat vår verksamhet Café Hallongrottan, Bokhandeln Pärlan och Världsbutiken Sackeus.

Idag är vi 10 medarbetare som finns med i projektet. 2 medarbetare har gått vidare till arbete efter en tid i projektet. Vi gläds med dom!

Vi fortsätter att utveckla de verksamheter vi startat och hoppas att nya medarbetare kommer till oss med sina kunskaper.


2013-09-01

Värnamo pastorat är en medaktör inom den sektor som i samhället arbetar med frågor som berör arbetslösa, utanförskap och återrehabilitering. Vi vill med vår kristna grundsyn, där vi ser människan som okränkbar och oändligt värdefull, finnas med som resurs för att återupprätta människor och hjälpa till ett värdigt liv.

Pelarsalsprojektet erbjuder möjlighet att vara med och starta och driva ett socialt företag. Förutom personliga samtal och coachning är tanken att gruppen tillsammans ska bygga upp en liten affärsrörelse. Det kan bli ett enkelt café, en kristen bokhandel, utveckla dagens världsbutik Sackeus.

Vad det blir beror på de människor som kommer att delta i projektet, deras förmåga och möjligheter. Det enda vi behöver som motprestation är deras vilja.

Vi samarbetar med arbetsförmedlingen då vi tar vi emot människor i fas-3 (människor som varit arbetslösa 3-4 år), församlingens ordinarie personal, frivilliga, och hoppas också att kunna knyta kontakter med till exempel handelsföreningen i Värnamo och andra aktörer inom området. 
Start index Projektet Bageri Rättvist S H Kontakt